”Sydafrika är ett land du kommer att vilja återvända till”

Sydafrika är landet som ligger på den afrikanska kontinentens sydspets. Det är ett land med många och skiftande kontraster. Här finns stora och brusande städer i stil med Kapstaden, Johannesburg och Durban samtidigt som landet bjuder på landsbygd, vildmark och stora nationalparker där man kan åka på safari och på nära håll studera elefanter, lejon och andra vilda djur.
Sydafrika är även landet där två världshav möts, nämligen Atlantens kalla vatten och det varma vattenflödet från Indiska oceanen. Befolkningen i Sydafrika är ett annat exempel på kontraster. Här bor det nämligen människor från alla jordens hörn vilket skapar en unik och spännande mix av olika etniska folkgrupper. Genom att tillbringa ett par veckors semester i detta väldiga och kontrastrika land kommer du och ditt ressällskap garanterat att få uppleva en resa fylld av positiva upplevelser som ni sent kommer att glömma.

Hanna Wik jobbar på African Tours & Safaris. Under flera år bodde hon i Kapstaden, som enligt Hanna är världens vackraste stad, vilket gör att hon äger en gedigen kunskap om Sydafrika. Jag ringer upp Hanna Wik för att samtala med henne om det stora och kontrastrika landet på Afrikas sydspets. Det märks ganska tydligt att Hanna älskar Sydafrika. Hon talar nämligen med värme och inlevelse om landet.

Hanna lions heade

Varför ska man besöka Sydafrika?

– Det finns oändligt många anledningar till det. Upplevelserna är många. Du har naturen, kulturen, alla djur, Kapstaden och andra vackra städer samt spännande aktiviteter såsom golf och besök på vingårdar. Sydafrikanerna är ett mycket gästvänligt och generöst folk som gärna ställer upp och hjälper dig som turist på alla sätt och vis. Det finns många olika anledningar att åka till Sydafrika.

Vad är det som Sydafrika har som inga andra länder har?

– Om man till exempel jämför Sydafrika med länderna i östra Afrika, Tanzania och Kenya, så ligger fokus i de länderna på safari i kombination med sol och bad på Zanzibar. I Sydafrika finns de bitarna också men dessutom väldigt mycket annat. Du kan få en komplett resa när du åker till Sydafrika. En annan sak är att den sydafrikanska valutan Rand är väldigt förmånlig i förhållande till den svenska kronan.

Hur mycket kostar en resa till Sydafrika?

– Det beror givetvis på vad man vill uppleva och vilken standard man vill ha på sin resa. Men en bra resa på två veckor inklusive flyg, boende i dubbelrum, aktiviteter och hyrbil kostar ungefär 25 000 kronor per person. Givetvis kan man finslipa alla detaljer men för det priset får du en riktigt bra resa.

Vad rekommenderar du? Vilka ”måsten” finns det som man bör besöka i Sydafrika?

– Man bör besöka Kapstaden, världens vackraste stad enligt mig. Därifrån gör man utflykter till Godahoppsudden och jag tycker verkligen att man ska göra ett besök i kåkstäderna. Det är en väldigt känslosam upplevelse där man får se hur majoriteten av sydafrikanerna bor. Man ska även besöka vinlandet, inte bara på grund av de goda vinerna utan även för den vackra naturen. Det finns till exempel fina vandringsleder som man kan följa. Man kan även prova på att rida. Utöver vinet finns det alltså väldigt mycket annat att upptäcka. Därefter tycker jag absolut att man måste uppleva en safari. Sedan kan man avsluta med sol, bad och sand mellan tårna på en fin strand någonstans utmed kusten. Eftersom badvattnet i Kapstaden inte är särskilt varmt bör man istället söka sig längre österut så att man kommer till Indiska oceanen med dess varmare badtemperaturer.

Finns det skräddarsydda resor och paketresor som African Tours & Safaris erbjuder?

– Absolut. På vår hemsida finns det flera förslag på hur resor kan se ut beroende på vilka intressen man har och hur många dagar man tänker tillbringa i Sydafrika. Om man aldrig har varit i Sydafrika tidigare så har man inte heller någon erfarenhet och därmed är det ganska svårt att veta var man ska börja någonstans. Utöver våra egna förslag kan vi skräddarsy resor åt varje enskild kund.

Du nämnde det här lilla spännande ordet ”safari” tidigare. Vad är safari för något?

– I vår bemärkelse är safari att man åker ut i bushen i någon av de olika parkerna som finns i Sydafrika. Man åker i en jeep tillsammans med en guide som leder resan ut i vildmarken där man oftast försöker hitta The Big Five, som är samlingsnamnet för de fem stora afrikanska vilddjuren elefant, noshörning, lejon, buffel och leopard. Givetvis möter man ett rikt fågelliv, antiloper, zebror, giraffer och massor av andra djur också. Som deltagare i en safari kommer man väldigt nära alla dessa djur. Det är en otrolig upplevelse.

Det finns ju väldigt många nationalparker i Sydafrika. Vilka skulle du specifikt rekommendera?

– Självklart har vi ju Krugerparken. Många frågar efter just den parken när man beställer sin resa. Ett besök där passar både för en enklare budget och för lite dyrare vanor. Man kan till exempel bo utanför parken i någon lodge och sedan åka in i parken på safari. Alternativt kan man bo inne i parken eller i något av de reservat som finns inuti parken. Skillnaden mellan den statligt ägda Krugerparken och de privata reservaten är att i Krugerparken måste man hålla sig till de asfalterade vägarna medan man i de mindre reservaten är tillåten att köra off road. Det finns även flera privata reservat utmed den populära Garden Route. Det passar perfekt för den som börjar i Kapstaden och sedan färdas med bil österut på Garden Route för att sedan nå fram till några av de privata reservaten som ligger i närheten av Port Elizabeth. De reservaten är betydligt mindre än Krugerparken, som för övrigt är den största nationalparken i Sydafrika, men man bjuds ändå på en spännande upplevelse av djur och natur i dessa mindre reservat. Den näst största nationalparken i Sydafrika är Addo Elephant National Park.

Vad är skillnaden mellan nationalpark och game reserve?

– Skillnaden ligger i att nationalparker är statligt ägda medan game reserve, som är ett engelskt uttryck, är privatägda reservat. Game reserves har också en viktig uppgift att fylla genom att bevara olika unika sydafrikanska ekosystem.

Vad finns det i övrigt att göra i Sydafrika, när man har besökt Kapstaden, provsmakat vin och varit iväg på en spännande safari?

– Det finns ju mycket av spännande historia i Sydafrika. Om man är historiskt intresserad så tycker jag att man ska åka österut till Durban där man kan uppleva Zululand, med mycket av historia kring den gamla folkstammen där. Drakensberg bjuder på fina miljöer för vandring. Vi har även en guidad resa där man vandrar längs Kaphalvön. Det finns många möjligheter till surfing, mountainbike, segling och allt sådant som du kan tänka dig. Man kan även kombinera sin resa till Sydafrika med ett besök vid Victoriafallen, Mocambique eller Mauritius. Om man vill uppleva ännu mer safari så kan man kombinera med Botswana och närliggande Namibia med dess otroligt vackra natur. Det är väldigt enkelt att kombinera Sydafrika med något eller några av de andra närliggande grannländerna.

Vilken tid på året är det bäst att besöka Sydafrika?

– Givetvis kan man åka dit året runt, men de har ju vinter när vi har sommar. Så i juni, juli och augusti kan det hända att det regnar en hel del. När jag bodde i Sydafrika fanns det faktiskt vissa veckor i juli som var mycket bättre än den svenska sommar vi har numera. Det kan alltså variera väldigt mycket. Jag skulle ändå rekommendera att man åker någon gång under perioden slutet av oktober till slutet av mars. Då är det högsäsong där nere. I mitten av december och fram till mitten av januari har de flesta sydafrikaner sin sommarsemester vilket gör att det kan vara hårt tryck från lokalbefolkningen på många av de populära attraktionerna. Men rent generellt är det fint väder året runt för det mesta i Sydafrika.

Krävs det några speciella vaccinationer för att åka till Sydafrika?

– Nej, det finns inga sådana krav. Hepatit A och B kan man ju ha ändå för säkerhets skull när man är ute och reser. Men i Krugerparken är det väldigt låg risk för malaria så jag skulle rekommendera att man tar med sig myggsprej när man åker dit. Vi brukar rekommendera att man tar kontakt med sin lokala vaccinationsklinik innan avresan för att få de allra senaste uppdateringarna när det handlar om vaccinationer. Rent generellt är det inga vaccinationer som man behöver ta för att resa till Sydafrika.

Hur är det med visum? Krävs det visum för att få komma in i Sydafrika?

– Nej, det krävs bara att man har ett giltigt pass. När det gäller minderåriga barn, under 18 år, trädde en helt ny inreseregel gällande Sydafrika i kraft den 1 juni 2015. I syfte att förhindra människohandel infördes en ny regel gällande passagerare från hela världen som reser med minderåriga. Enligt den nya lagen kommer alla minderåriga barn under 18 år att krävas på, förutom passet, ett Unabridged Birth Certificate, ett personbevis med uppgifter om båda föräldrarna att uppvisas vid inresa och utresa ur Sydafrika. Personbeviset måste vara skrivet på engelska. I det fall den minderårige reser i sällskap med endast en av sina föräldrar ska kompletterande handlingar finnas som innehåller ett intyg där den frånvarande föräldern ger sitt samtycke för barnet att resa, alternativt ett domstolsbeslut som beviljar fullt föräldraansvar eller förmyndare för barnet eller dödsattest för den frånvarande föräldern. Den utsagan skall inte vara mer än tre månader gammal från avresedagen och vara skriven på engelska. Det finns även klart angivna bestämmelser gällande barn som reser i sällskap med någon annan än sina biologiska föräldrar eller som reser ensamma, utan någon vårdnadshavare. När det gäller dessa frågor hänvisar vi till Sydafrikas ambassad i Stockholm, som man når på telefonnummer 08-660 76 93.

Vad bör man veta i övrigt inför resan?

– Man ska alltid vara vaksam när man besöker främmande länder. Undvik till exempel att köra bil på nätterna, ta inte ut kontanter ur automater så att folk ser det. Använd vanligt storstadsförnuft, helt enkelt. Det bästa med Sydafrika är att det inte är någon tidsskillnad gentemot Sverige, så man drabbas inte av jet lag när man kommer fram.

Kan man dricka vattnet på hotellet?

– Sydafrika har väldigt rent vatten som är i samma klass som det svenska kranvattnet. Om man befinner sig i någon avlägset belägen game reserve eller park så kan vattnet vara något missfärgat, till stor del beroende på den brunn som vattnet kommer ifrån. Det brukar finnas information om det i så fall. Men i övrigt är det inga som helst problem med vattnet där nere.

Till sist: Kan du sammanfatta allt det fina och vackra rörande Sydafrika på ett kort och koncist sätt?

– Sydafrika är ett land som tilltalar alla sinnen. Natur, kultur, safari, mat och dryck samt spännande aktiviteter. Ett land du kommer att vilja återvända till.

Låter detta intressant? Boka din Sydafrikaresa här

sydafrika_250