Zanzibar är ett resmål som passar för alla åldrar

Zanzibar arkipelagen är namnet på den grupp av öar som ligger i Indiska oceanen strax utanför Tanzanias kust. Fler och fler svenskar, och även andra nationaliteter, har börjat få upp ögonen för detta fantastiskt vackra och ständigt soldränkta resmål. Det intressanta med just Zanzibar, eller Kryddöarna som ögruppen också brukar kallas ibland, är att det förutom sol och bad i massor även finns mycket att upptäcka och göra under en semester där. Här hittar du god mat och dryck, kulturella upplevelser i massor, en fantastisk historia och en makalös natur. I Zanzibar gamla stenstad, Stone Town, kan du leta upp huset där en av hårdrockens främsta sångare föddes. Det fungerar även alldeles utmärkt att kombinera en avslappnande vecka på Zanzibar med en spännande safari i Tanzania. Zanzibar är ett resmål som passar för alla åldrar.

African Tours har lång och gedigen erfarenhet av att arrangera resor till Zanzibar, detta resmål som alltfler får upp ögonen för. Det finns givetvis hur många anledningar som helst till att det är så, men en ganska vanlig orsak är nog att Zanzibar bjuder på sol och värme året runt. Vi ringde upp Ann Johansson som jobbar på African Tours för att samtala om varför Zanzibar är ett så populärt resmål för oss soltörstande svenskar.

Varför ska man åka till Zanzibar på sin semester?
– Där hittar man sol och värme året om, något som vi svenskar älskar. Det finns väldigt vackra stränder där, en spännande kultur, vacker natur och fantastiska bad. Om man gillar snorkling och dykning så är det dit man ska åka.

Vad kan man uppleva som turist där?

– Zanzibar är ju känd som Kryddön och det finns väldigt många kryddodlingar där. Kryddodlingen var något som kom med de invandrande araberna. Mitt förslag är att man gör en guidad tur där man får besöka de intressanta kryddodlingarna. Huvudön Zanzibar heter egentligen Unguja men kallas för Zanzibar. Arkipelagen består av ett flertal öar, bland annat Pemba och Mafia. En populär utflykt på Zanzibar är att man tar en båttur ut till havs där man sedan kan simma med delfiner. Mafia är en ö som är glest befolkad men som har många arkeologiskt intressanta ruiner. Där finns det även möjligheter till fantastisk snorkling och dykning. Från oktober och fram till mars kan man till exempel snorkla med valhajar, vilket är en mycket spännande upplevelse. Mafia Island är väldigt oexploaterad, delar av den ingår i en marin nationalpark. Pemba är en annan ö som inte heller lockar till sig så många turister, i vart fall jämfört med huvudön Zanzibar. Pemba bjuder också på mycket fin snorkling och dykning. På Pemba kan man även prova på att bo på Manta Resort, där ett hotellrum faktiskt ligger under vattenytan. Där kan man alltså studera det rika fisklivet i havet utanför fönstret. Det heter Pemba Underwater Room och har startats av en svensk, Genberg, som även har byggt ett liknande rum i Mälaren här hemma i Sverige. Om man befinner sig på huvudön Zanzibar så kan man ta en tur till Prison Island där man kan studera jättesköldpaddor.

Vad får man absolut inte missa när man är på Zanzibar?
– Det är Stone Town. Zanzibars gamla stenstad är en upplevelse utöver det vanliga. Man ska ta en guidad tur där bland husen och de trånga gränderna, uppleva marknaderna och bara beundra den vackra arkitekturen. Det är ett måste. Stone Town är egentligen en stadsdel i staden som heter Zanzibar Town. Stone Town finns med på FN-organet UNESCOS världsarvslista. Stone Town var på sin tid Afrikas centrum för slavhandeln. Stenstaden av idag ger besökaren en känsla av att befinna sig mitt i ”Tusen och en natt”.

Image Map

Vilka visumregler är det som gäller?
– Det enklaste är att man ansöker om visum direkt när man landar på Zanzibars flygplats. Det kostar 50 USD per person.

Det brittiska rockbandet Queens karismatiske sångare Freddie Mercury föddes i Zanzibars gamla stenstad den 5 september 1946. Kan du svara på om det hus där han föddes finns kvar och om det i så fall går att besöka det?

– Det finns väldigt många som går omkring och säljer saker och samtidigt försöka dra nytta av Freddie Mercurys berömmelse och det faktum att han föddes där. Man pekar på än det ena huset och än det andra och hävdar att det var där han föddes och växte upp. Sanningen är ju den att Freddie Mercury bara var nio år gammal när han lämnade Zanzibar för att gå i skola i Indien, dit hans föräldrar skickade honom. Sedan gick han på college i England dit familjen flyttade. Men det säkraste tipset på det hus där Freddie Mercury föddes är nog ändå Kenyatta Road i Stone Town.

Vilka av Zanzibars alla öar, förutom själva huvudön, är finast att besöka som turist?
– Min favorit är Mafia Island med sin fina natur. För den som är intresserad av historia är det ett fantastiskt ställe. Hit åker man för att ta det lugnt och kanske snorkla och dyka.

Vilken tid på året är den bästa att semestra på Zanzibar?
– Hela året fungerar bra, förutom senare delen av mars till slutet av maj då det är regnperiod där. Det kan regna ganska rejält. Till Zanzibar åker man för sol och bad och under just den tiden är det inte roligt. Annars kan man åka dit när som helst under året.

Är det ett barnvänligt resmål?

– Absolut! Härliga sandstränder och fina bad i Indiska oceanen passar utmärkt för barn i alla åldrar. Det finns även resorts som har så kallade Kids Clubs med speciella barnmenyer. Hotellen har även swimmingpooler. Det bästa är att åka all inclusive när man har barn. Allt är mycket barnanpassat på Zanzibar.

Hur fungerar det att kombinera en veckas sol och bad på Zanzibar med en veckas safari i Tanzania?
– Det fungerar jättebra och det är även något som jag verkligen kan rekommendera. Det är också något som passar oss svenskar mycket bra. Man gör fyra eller fem dagars safari och sedan är det väldigt lätt att ta sig mellan Tanzanias fastland och Zanzibar. Det finns många flygförbindelser och man kan även ta båt från Dar es Salaam.

Vad kostar en veckas semester på Zanzibar?
– Det beror givetvis helt och hållet på vilken standard man önskar. Är man en backpacker så kommer man givetvis undan väldigt billigt. Väljer man att bo all inclusive så kostar det ungefär 1 500 kronor per dag och person. Då ingår väldigt mycket. Sedan tillkommer flyget som kostar ungefär 8 000 kronor per person.

Blir du inspirerad av en resa till Zanzibar? Ta del av våra erbjudanden till Zanzibar här