En skoldag i Sydafrika

– Mina föräldrar kör mig till skolan, det tar en halvtimme ungefär. Pappa och mamma jobbar på universitet. Pappa är amerikan och mamma är sydafrikan, och jag är född i Sydafrika, säger Thandi Burgess, tolv år. Hon går på Camps Bay Primary School som ligger i utkanten av Kapstaden. Det är en statlig skola och alla elever har med sig egen skollunch, det finns även en kiosk på skolområdet. I klassen går det 29 elever och efter skolan erbjuds alla en rad olika aktiviteter. Thandi har valt piano, dans och friidrott.

– Jag tar också extra mattelektioner för det är ganska svårt tycker jag. När jag blir stor vill jag kanske bli veterinär, jag gillar djur, eller så vill jag bli psykolog eller lärare. En annan dröm är att få resa mycket.
För att få plats med alla skolböcker och ombyte till olika aktiviteter måste Thandi ha två skolväskor.

– De flesta böcker får vi köpa själva, några får vi av skolan. Jag gillar att skolan har riktigt bra lärare som också lär oss moral och uppförande. Lärarna jobbar verkligen för att göra skolan trevlig och alla är vänner med alla här.

Thandi bor i kuststaden Hout Bay och har en äldre bror. Det är läxor varje dag och ibland får hon hjälp på skolan efter lektionstid – eller så hjälper pappa och mamma till. Hemma pratar familjen engelska och i skolan lär sig Thandi även afrikaans och xhosa, som är ytterligare två av Sydafrikas elva officiella språk.
– Mitt namn är förkortning av Thandiwe som betyder älskad på xhosa, säger hon.