En skoldag i Kenya

– Jag går upp sex och äter frukost. Det tar en halv timme att gå till skolan och vi måste vara där klockan 7.00. Första timmen är läxläsning. Klockan 12.45 har vi lunch och då går jag hem och äter något lätt, middag äter vi på kvällen. Ofta är det majsgröt, en vegetarisk stuvning och ibland kött.

Pitalis Otieno är 13 år och sitter med sin mamma på en bänk utanför familjens hus i byn Wagai utanför Kisumu i västra Kenya. Han började skolan när han var sju och i klassen går det 46 elever. Pitalis pratar de lokala språken swahili och luo hemma, men i skolan är all undervisning på engelska.

– De första åren undervisades vi på swahili, men nu är det bara engelska. När lektionerna är slut brukar vi spela fotboll och sedan gör jag läxorna i skolan för vi har ingen elektricitet hemma, säger han.
Pitalis bor tillsammans med mamma och pappa och två syskon.

– När jag är hemma brukar jag hjälpa till med korna eller på åkern. Mamma odlar marken vi har och säljer grönsaker. Pappa säljer bananer på marknaden tillsammans med min äldre bror och min syster går i samma skola som jag.
Grundskolan i Kenya är gratis men eleverna måste köpa böcker och skoluniformer. Vissa böcker delas ut gratis, men de är aldrig tillräckligt många och eleverna delar dem sinsemellan.

– Vi är ofta tre elever på varje lärobok, jag tar alltid hand om matteboken, för jag gillar matte bäst. Jag var tredje bäst i klassen på det senaste stora provet. När jag blir stor vill jag bli lärare och så vill jag resa till Lake Naivasha, jag har hört att det är fint. Kanske kan jag få jobb där.

————–

Är du nyfiken på Kenya? Kolla in vårt utbud här.