En skoldag i Botswana

När Rose Katlego Seagateng kommer hem från skolan brukar hon titta på teve och chatta med sina kompisar på nätet. Rose är 15 år och hon skriver mycket, allra helst påhittade noveller om hur det är att vara tonåring i Botswana. Rose bor i turiststaden Kasane i norra Botswana, och vi träffas utanför souvenirbutiken där hennes mamma jobbar.
Rose har precis kommit från skolan och hon har på sig sin skoluniform: ljusblå kjol, vit blus och slips; svarta skor och vita strumpor. Hennes modersmål är setswana men hon pratar även flytande engelska.

– Engelska är lättare. Setswana är ett tungt språk och vissa ord är väldigt långa och komplicerade. Vi pratar det hemma, men med kompisarna pratar jag alltid engelska.

Rose brukar promenera till skolan, det tar en halvtimme ungefär. Hon går upp tidigt för att inte komma för sent, det kan leda till bestraffning.

– Jag tränar, ser teve och lyssnar på musik före skolan. Alla elever måste vara på skolan kvart i sju för upprop, undervisningen varar fram till 14.30, sedan är det lunch och självstudier.

Rose bor med sin mamma, pappa, lillasyster och moster.

– Mamma arbetar i butik och pappa är lärare. Jag hjälper inte till särskilt mycket hemma.

När hon blir stor drömmer Rose om att ha ett eget företag, allra helst en restaurang.

– Och så vill jag resa, till Kanada eller Bahamas. Min önskan är att få se havet en dag och känna hur snö känns. Jag vill se om det jag ser på teve stämmer. Om det är sant att eleverna inte behöver ha skoluniform. Jag önskar vi slapp ha uniform, är den i oordning händer det att läraren slår oss. Och det hatar jag.

———————

Vill du uppleva Botswana på plats? Kolla in vårt utbud av resor till Botswana här.