Madagaskar – Lemurernas förlovade land

Madagaskar, världens fjärde största ö, är en värld i världen. En ö så stor att den känns som en kontinent. Madagaskar är landet med huvudstaden vars namn är i princip omöjligt att uttala korrekt på första försöket, testa själv, säg Antananarivo.

muslemur
Muslemur

Kanske ligger en resa till Madagaskar bortom din horisont men tänk igenom i så fall för Madagaskar är inte så avlägset rent geografiskt som det kan verka i ditt sinne. Till Madagaskar reser du ganska enkelt via t.ex. Johannesburg. När du landar i, just det, säg det för dig själv igen, Antananarivo, så kommer du förmodligen att känna dig lite vilsen. Är detta Afrika? Det känns lika mycket som Asien. Madagaskar är en smältdegel av kultur som skapats av inflytande från olika delar av världen (Afrika, Asien, Europa) genom århundraden.

Bambu Lemur MadagaskarBambu Lemur

Madagaskar är också hem till en ett enastående djur- och växtliv. Den enorma öns isolering genom årmiljoner har skapat en helt unik natur med mängder endemiska djur och växter. Mest kända är naturligtvis lemuren, en unik djur-art som bara finns just här, och många vill resa hit till Madagaskar för att se dem. Ordet lemur kommer från latinets ”lemures” som betyder ”de dödas andar”. Lemurerna sägs ha fått sitt namn på grund av sina spöklika ögon.

Svartvit Vari
Svartvit Vari

Bilderna i detta inlägg är tagna av v år medarbetare Maria i nationalparkerna Ranomafana, Anja, Andasibe och Palmarium som vi besöker på våra populära resor: Madagaskars nationalparker, en resa söderut och Tropiska östra Madagaskar samt  Dessa parker erbjuder en chans till att uppleva en bra mångfald av dessa charmiga djur.